Välj rätt doftljus

När det gäller att hitta miljövänliga doftljus är det bäst att välja varianter gjorda av bivax, stearin eller rapsolja. Här finns det många goda dofter att välja mellan där flertalet är framställda för att ge associationer till naturen.

Doftljus av bivax

Svenska Bivaxljus har i sitt sortiment värmeljus som kommer med en tygpåse av lin och en glaskopp. Värmeljusen är handstöpta och innehåller 100% svenskt bivax. Ljusen avger en svag doft av sommarblommor och honung, och kan därför användas som miljövänliga doftljus. De innehåller inte fossila bränslen eller slaktavfall som stearin- och paraffinljus gör. Bivaxljusen är rena naturprodukter som vid förbränning endast avger vattenånga. De är joniserande och gör inomhusluften ren från partiklar och damm. Ett annat alternativ är att köpa ett doftljus av svensk rapsvax från Yvelis. Här får du en blandning av dofterna cederträ, patchouli och lavendel. Cederträ och lavendel lindrar stress och lugnar dina nerver. Detta doftljus är framställt av svenskt vegetabiliskt rapsvax som inte har några tillsatser. Med ljus som är placerade i frostat glas och som har trälock i bok får du ett vackert och miljövänligt doftljus att njuta av.

Vanliga doftljus kan vara skadliga

Att välja miljövänliga doftljus kan ha stora fördelar för din innemiljö. I en studie som utfördes 2016 hos National Centre for Atmospheric Science som ligger i University of York kom forskarna fram till att vanliga doftljus kan vara skadliga för hälsan. De avger uppemot 100 gånger så höga koncentrationer av formaldehyd, ett giftigt ämne, än vad man tidigare trott. Formaldehyd är en färglös gas som är cancerframkallande i större mängder. Gifterna visade sig också stanna länge i inomhusluften visade studien, särskilt när ljusen tändes under vintermånaderna då det sällan vädrades. Ett skadligt ämne som du bör se upp för i vanliga doftljus är limonen, som i kontakt med luft förvandlas till giftiga ämnen. Därför är det klokt att välja Svanenmärkta doftljus som visar att produkten passerar tunga miljökrav.