Miljövänliga stearinljus och doftljus

När det är dags för fredagsmys eller en trevlig middag vill många skapa en skön stämning hemma genom att tända stearinljus eller doftljus. En perfekt spakväll efter arbetsveckan kräver avslappnande musik och mjuk belysning. Men många ljus kan vara giftiga och skadliga både för vår hälsa och miljö. Därför är det viktigt att göra medvetna val när du köper doftljus och stearinljus till hemmamyset.

Undvik paraffinljus

Ljus med paraffin är inte ett bra val då paraffin framställs av fossila material som avger mycket koldioxid. Detta bidrar till den globala uppvärmningen. Paraffin som värms upp avger även cancerogena ämnen, till exempel bensen. Under de senaste åren som gått har paraffinljusens mer negativa miljöpåverkan och dåliga hälsoeffekter börjat lyftas allt mer. De partiklar som avges från ljusen kan ge en förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Paraffin har också en smältpunkt som ligger längre ner på skalan än hos stearinljus. Detta resulterar i att paraffinljus är mer brandfarliga eftersom ljusmassan då kan självantändas.

Välj rätt stearinljus och doftljus

Stearinljus framställs av vegetabiliskt och animaliskt fett från växtoljor som soja, raps, solros och palm. Även slaktavfall kan användas. Att köpa ljus med palmolja i är inte miljömässigt klokt eftersom detta bidrar till regnskogsskövling. Enligt ny forskning finns det ingen miljövänligt odlad palmolja. Studien fann att det inte fanns någon skillnad mellan icke-certifierade och certifierade palmoljeplantager. Oavsett om odlingen var certifierad eller ej så krävdes det först en fullständig avverkning av den ursprungliga regnskogen. Bra alternativ är i stället ljus av bivax, stearin och vegansk rapsvax. Genom att titta efter Svanenmärkningen på förpackningen kan du försäkra dig om att göra ett miljöpositivt val. Ljus med Svanenmärkning uppfyller kriterier om att innehållet ska bestå av minst 90 procent stearin. Då vet du också att minst 90 procent av de råvaror som använts är förnybara. Stränga miljökrav ställs vad gäller tungmetaller, sotbildning, dofter och färgämnen.