Tvättnötter och tvättmedel

Att tvätta kläder kan ge ett relativt stort avtryck på miljön. Men det finns nu ett stort antal miljövänliga tvättprodukter på marknaden för den som vill prova att tvätta mer medvetet och skonsamt. Här berättar vi mer om tvättnötter och tvättmedel, med ett urval av miljövänliga produkter som du kan använda för att få tvätten ren.

Tvättnötter

Tvättnötter är en sorts torkade frukter som kommer från Indien där de växer på trädet Sapindus. Det som gör att det går att tvätta med dem är att de innehåller saponiner som är löddrande ämnen vilka även används som ingredienser i hårschampo. Med tvättnötter kan du få tvätten ren utan några kemiska tillsatser. Du behöver inte heller tillsätta något sköljmedel eftersom tvättnötterna gör dina kläder mjuka. Att använda tvättnötter är också positivt för din ekonomi, då du kan tvätta två till tre gånger i veckan i ett halvår med endast 400 gram tvättnötter. De är helt nedbrytbara och odlas oftast utan besprutning. Sapindus-träden spelar en viktig roll i ekosystemet eftersom de gör jorden mer bördig och stoppar erosion. Trädens rötter håller kvar jorden vid skyfall, vilket gynnar den lokala matproduktionen.

Tvättmedel

Om det känns bättre att tvätta med tvättmedel i stället för tvättnötter så finns det ett stort utbud av ekologiska och miljövänliga märken att välja mellan. Ekologiskt tvättmedel avsett för silke och ull från Sonett är ett alternativ. Basen består av en ekologisk olivoljetvål som är mild och återfettar plaggen, vilket ger en bra rengörande och vårdande effekt på känsliga ylleplagg. Grummes kulörtvätt med doften lindblomma luktar fräscht och kommer från ett etablerat miljövänligt märke. Grumme fick sin början på Södermalm redan år 1882. Alla produkter från företaget är miljöanpassade och har tagits fram för att rengöra effektivt, med noggrant utvalda råvaror. Det finns flera flytande miljömärkta tvättmedel som du kan välja mellan i deras sortiment.