Rödcederringar och galltvål

För att hålla dina plagg rena och fräscha räcker det inte bara med att hitta en bra rengöringsprodukt, som tvättnötter eller ett ekologiskt tvättmedel. Plaggen kan också utsättas för angrepp av insekter eller få fläckar. Då krävs det andra tvättprodukter vilka naturligtvis också behöver vara så miljövänliga som möjligt.

Rödcederringar

Om du behöver fräscha upp garderoben passar ringar i rödcederträ bra. Det är en gammal metod som används för att skydda mot skadeinsekter som pälsänger och mal. Fram till på 50-talet var rödcederträ det vanligaste bekämpningsmedlet som användes mot skadedjur i dåtidens USA. Därefter tog olika sorters giftprodukter över. Men nu har rödceder åter blivit populärt när allt fler människor efterfrågar medel mot skadedjur som också är bättre för miljön. Förutom ringar går det även att köpa rödcederolja som innehåller olika kemiska beståndsdelar vilka stöter bort silverfiskar, kackerlackor, pälsängrar, malar och myror. Oljan består främst av terpener som är giftiga för små skadedjur som silverfiskar och klädesmalslarver.

Galltvål

För att rengöra plagg och ta bort fläckar går det att använda sig av en galltvål som är framställd av naturliga, miljövänliga ämnen. Galltvålens bas består av ekologiskt odlad palm- och kokosolja framställd genom Fair Trade-projekt i Dominikanska republiken och Brasilien. En galltvål används så att du blöter upp tyget, gnider in galltvål och gnuggar tills ett lödder bildas. Sedan behöver plagget ligga medan tvålen verkar en stund innan du sköljer plagget med vatten och tvättar det i tvättmaskinen. Galltvålen kan också användas för att rengöra andra oljiga saker, som spisen, ugnen, gräsklipparen och bilen. Galltvålen kan användas som ett miljövänligt alternativ närhelst du behöver rengöra plagg eller ta bort fläckar. Du kan hitta galltvål både flytande och fast form och även som tvättmedel. En annan fördel med att använda galltvål är att den tar bort dålig lukt ur dina kläder. Galltvålen är biologiskt nedbrytbar och har inga tillsatta parfymer eller konserveringsmedel.